Gebitsverzorging

Bij de jaarlijkse check-up van uw huisdier zal de dierenarts het gebit van uw hond/kat/konijn nakijken.
Preventieve zorg voor de tanden is namelijk net zo belangrijk voor u als voor uw huisdier.

Gebitsverzorging hond en kat

Tandaandoeningen zijn één van de meest pijnlijke aandoeningen die een hond of kat kan hebben. Daarom is het belangrijk van tijd tot tijd de tanden van uw hond of kat te laten reinigen. Dit niet doen betekent immers pijnlijke tand- en tandvleesontstekingen die uiteindelijk leiden tot het uitvallen van de tanden.

Nog erger is dat de bacteriën die deel uitmaken van de ontsteking ook in het bloed terecht kunnen komen en zo ontstekingen kunnen veroorzaken ter hoogte van hart, lever en nieren. De ingeademde kiemen kunnen op zich dan weer nestelen ter hoogte van de bovenste luchtwegen en een ongemakkelijke hoest veroorzaken.


Symptomen tandvleesontsteking

Om uw huisdier van dit ongemak te sparen is het belangrijk om eventueel aanwezige tandvleesontstekingen op te merken via de volgende symptomen:

  • Een slechte adem
  • Tandvlees dat gemakkelijk gaat bloeden
  • Een bruine aanslag op de tanden en rood tandvlees op de overgang van tand naar tandvlees
  • Uw hond of kat heeft pijn tijdens het kauwen en gaat daardoor ofwel beginnen met éénzijdig kauwen, of gaat gewoon minder eten tot zelfs stoppen met eten omdat het te pijnlijk is

Gebitsreiniging vooraleer eventuele tandextractie

Vanaf dat uw hond/kat kampt met problemen ter hoogte van het gebit kunnen gebitsverzorgende snoepjes/voer en/of producten tegen een slechte adem niet meer baten. Er moet op dit moment echter handmatig worden ingegrepen door de dierenarts door middel van een gebitsreiniging. Voor deze behandeling gaan de patiënten onder een lichte narcose om de tandreiniging mogelijk te maken.

Enkel tijdens de reiniging kan nauwkeurig gekeken worden of er tanden moeten getrokken worden.


Hoe tandvleesontsteking voorkomen?

Informeer tijdig bij uw dierenarts naar producten die preventief werken zodat uw huisdier zijn gezond gebit behoudt. Deze producten zullen ook aangeraden worden na een gebitsreiniging om snelle terugkeer van de bruine tandaanslag tegen te gaan:

  • Voeders die het vormen van tandplaque tegengaan zoals Hills t/d
  • Speciale tandpasta en borstel - Gebruik geen gewone tandpasta voor uw huisdier!
  • Kauwstrips voor honden die het vormen van tandplaque voorkomen
  • Vetaquadent om de vorming van tandplaque te voorkomen en uw huisdier een frisse adem te bezorgen 

Gebitsverzorging konijn

Het nakijken van de tanden van uw konijn tijdens de jaarlijkse check-up is zeer belangrijk. De tanden van een konijn stoppen immers nooit met groeien.

Bij een correct dieet (veel groenvoer/hooi en een minimum aan korrels) en een goed gebit (normale stand van de tanden) is er een mooi evenwicht tussen de groei van de tanden en het afslijten van de tanden. Wanneer uw konijn echter een ongeschikt dieet voorgeschoteld krijgt en/of een abnormale stand heeft van de tanden, dan zal dit evenwicht verdwijnen en zullen de tanden trager afslijten dan dat ze doorgroeien. Dit kan voor zeer pijnlijke situaties zorgen, waarbij het konijn zal stoppen met eten.

U kan de lengte en de stand van de snijtanden zelf nakijken door de lippen van het konijn wat naar boven en onder te trekken. Om de toestand van de kiezen na te gaan is er echter een bezoek bij de dierenarts vereist die met een otoscoop in de mond zal kijken.

Belangrijke tip!

Een konijn dat stopt met eten is in levensgevaar, wacht daarom niet om een bezoek aan de dierenarts te brengen wanneer uw konijn stopt met eten.

Contacteer ons voor een afspraak
Maak je afspraak online
site by yappa