Vaccinatie konijn

Waarom uw konijn vaccineren?

Niet gevaccineerde konijnen lopen het risico op ernstige infectieziekten die levensbedreigend kunnen zijn. Door uw konijn een eenvoudige vaccinatie te geven kan u hem/haar een optimale bescherming geven tegen deze ziekten.


Wat is een vaccinatie?

Een vaccin zorgt voor de opbouw van een afweersysteem (via antistoffen) tegenover een welbepaalde ziekteverwekker. Wanneer uw konijn de volgende keren met deze ziekteverwekker in contact komt zal hij/zij tegen de verwekker beschermd zijn.


Tegen welke ziektes vaccineren we uw konijn?

Rabbit hemorrhagic disease (RHD)

Rabbit hemorrhagic disease of ook wel Viraal Haemorrhagisch Syndroom (=VHS) genaamd is een virusziekte die in ons land voor de eerste keer werd gesignaleerd rond 1990. De ziekte wordt veroorzaakt door een calicivirus. Enkel konijnen die ouder zijn dan 2 maanden zijn gevoelig aan dit virus. De ziekte is enkel besmettelijk voor konijnen, zowel in het wild levende als huiskonijnen! Het is echter ongevaarlijk voor mensen en andere diersoorten.

De ziekte kan worden verspreid door direct contact, insecten, uitwerpselen en besmet groenvoer. Meestal is de reden van de overdracht bij het geven van groenvoeder dat gehaald wordt op plaatsen waartoe ook wilde konijnen toegang hebben! 

Konijnen die besmet zijn met RHD verliezen plots hun eetlust en krijgen bloederige diarree. Sterfte treedt snel op met meestal bloedingen uit de neus en andere lichaamsholten. 
Preventie van deze ziekte kan door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren tegen deze dodelijke ziekte.

Myxomatose

Myxomatose is een erg verspreide ziekte, eveneens veroorzaakt door een virus. Myxomatose wordt verspreid door stekende insecten (vlooien, muggen en vliegen). Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. 

Zwelling van de oogleden, de mond en de anus zijn typische symptomen van de ziekte. Er ontstaan zogenaamde ‘bultjes’ in de huid (myxomen), die zich vooral verspreiden naar de oren, mond en rug. Myxomatose is net zoals RHD een dodelijke aandoening, na besmetting zal het konijn meestal sterven.

In het wild zal slechts 5 tot 10 % de ziekte overleven. Bij tamme konijnen die goed behandeld worden ligt dit percentage iets hoger. Preventie van deze ziekte kan eveneens door jaarlijkse vaccinatie.

Uw konijn vaccineren?

Heeft u nog bijkomende vragen of wilt u graag een afspraak maken?

Contacteer ons
Maak je afspraak online
site by yappa