Castratie van jouw hond

Wil je ongewenst hormonaal gedrag bij je hond voorkomen? Dan raden we je aan om je hond te laten castreren.

Wat houdt de castratie van een hond in?

Wanneer je jouw hond laat castreren wordt de testosteronproductie (tijdelijk) verminderd. De zaadproductie stopt en reuen zijn vanaf dat moment onvruchtbaar.

Waarom je hond laten castreren?

Twijfel je om je hond te laten castreren? Je dierenarts kan je helpen om de juiste beslissing te nemen rekening houdende met de situatie van jouw hond. Je dierenarts kan je om twee verschillende redenen adviseren om je hond te laten castreren.

Medische redenen

Sommige reuen hebben last van terugkerende voorhuidontstekingen vanaf het momenten dat ze seksueel actief worden. Dit probleem verdwijnt meestal na een castratie.

Je kan je hond laten castreren om een prostaatvergroting tegen te gaan. Vraag hiervoor een AniCura-dierenarts om raad.

Als je hond last heeft van testikeltumoren worden de testikels in dit geval samen met de tumor(en) verwijderd.

Een perineale hernia (uitstulpingen aan de anus veroorzaakt door verzwakt spierweefsel) komt meestal voor bij niet-gecastreerde honden tussen 7 en 9 jaar oud. Preventief castreren vermindert de kans op een perineale hernia.

Ongewenst hormonaal gedrag voorkomen

Overmatig seksueel gedrag zoals rijden op knuffels, mensen of andere dieren en dominant of agressief gedrag kan het gevolg zijn van te veel testosteron bij honden. Een castratie vermindert de testosteronproductie en kan ongewenst gedrag verminderen of zelfs stoppen. 

Opgepast, hormonaal ongewenst gedrag zal na een tijd aangeleerd gedrag worden. Een lager testosterongehalte zal in dat geval geen effect meer hebben. Een castratie is dus niet altijd de oplossing voor een bestaand gedragsprobleem. Soms zal het nodig zijn om na de ingreep een gedragstherapeut voor honden in te schakelen. 

Hou er rekening mee dat het tot 6 weken kan duren voor het aantal geslachtshormonen voldoende gedaald is. Bovendien kan je hond voor enige tijd na de castratie nog vruchtbaar zijn. Raadpleeg een AniCura-dierenarts over de specifieke behandelingen.

Vanaf en tot welke leeftijd kan je je hond laten castreren?

Voor kleine rassen kan je je hond vanaf 6 maanden laten castreren. Grote rassen kunnen vanaf 9 maanden onder het mes. Ook oudere honden kunnen nog steeds gecastreerd worden.

Nadelen van het laten castreren van je hond

De vacht van je hond kan wat doffer en pluiziger worden. Dit geldt vooral voor honden met een halflange tot lange vacht.

Hou na de castratie het gewicht van je hond goed in de gaten. Schakel over op voer voor gesteriliseerde of gecastreerde honden om overgewicht te voorkomen. Uiteraard kan je steeds bij een AniCura-dierenarts terecht voor voedingsadvies.

Een castratie kan sommige gedragsproblemen juist verergeren. Zo kan je hond agressief gedrag vertonen uit onzekerheid of angst.

Hoe gebeurt de castratie van een hond?

Je kan je hond op twee manieren laten castreren.

Chirurgische castratie

Tijdens een chirurgische castratie worden beide testikels permanent operatief verwijderd. De ingreep is onomkeerbaar. Er wordt een kleine snede gemaakt net voor de balzak. Beide testikels worden via deze opening naar buiten gehaald, afgebonden en verwijderd. De snede wordt gehecht met onderhuidse en verteerbare hechtingen. Je hond kan dezelfde dag weer naar huis.

Chemische castratie

Een chemische castratie kan een tijdelijk en pijnloos alternatief zijn. Chemisch castreren biedt alle voordelen van een chirurgische castratie, maar deze ingreep is omkeerbaar. Bovendien hoeft je hond niet geopereerd te worden. 

Met een naald wordt er een hormoonimplantaat tussen de schouderbladen van je hond ingebracht. De ingreep is vergelijkbaar met die van een identificatiechip. Zo’n implantaat werkt 6 of 12 maanden. De eerste weken na de plaatsing kan het ongewenst hormonaal gedrag juist erger worden om later weer af te nemen. 

Hou in de gaten hoe je hond op een chemische castratie reageert. Daarna kan je nog beslissen om je hond chirurgisch te laten castreren. Een chemische castratie kan ook een oplossing zijn voor honden die je om medische redenen niet meer onder narcose kan brengen. Laat je adviseren door een AniCura-dierenarts.

Hoe je hond voorbereiden op een castratie?

Breng je hond nuchter binnen op de dag van de chirurgische castratie. Voor je hond onder narcose wordt gebracht, wordt hij zorgvuldig onderzocht. Om infecties te voorkomen wordt het te behandelen gebied geschoren. Een chemische castratie gebeurt tijdens een consultatie. Je hond hoeft niet onder narcose.

Nazorg bij de castratie van je hond

Na de operatie kan je hond slaperig zijn. Zorg voor een rustig plekje waar je hond kan slapen. Geef hem kleine porties eten en drinken wanneer hij wakker is. Maak de eerste dagen na de operatie geen te lange wandelingen. Hou je hond aan de lijn. 

Heeft je hond de neiging om aan de wond te bijten of likken? Dan kan een kraag of medische romper voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt. Vraag een AniCura-dierenarts om advies.

Na een chemische castratie is er geen nazorg nodig.

Wat kost een castratie bij een hond?

De prijs van de castratie van je hond is afhankelijk van het type castratie, het gewicht van je hond en het implantaat. Wil je meer weten over de verschillende methodes en kosten? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.