Sterilisatie/castratie van de kat

Tenzij u een nestje wilt fokken met uw nieuwe kitten, is sterilisatie of castratie het beste wat u kunt doen om uw kitten een plezierig leven te bieden.

Voordelen van sterilisatie van de kat

 • U hoeft zich geen zorgen meer te maken over een ongewenste zwangerschap van uw poes
 • Een niet gesteriliseerde kattin gaat haar snel vervelen wanneer ze krols is. Ze vertoont een opdringerig gedrag en miauwt onophoudelijk. Sommige gaan op ongewenste plaatsen urineren.
 • De kans op baarmoederontstekingen, tumoren van de eierstokken of baarmoeder bij de kattin worden weggenomen.
 • Minder kans op melkkliertumoren. Let op, wanneer uw kattin echter jarenlang de poezenpil heeft gehad, kan het zijn dat de kattin (ook al is deze gesteriliseerd), op later leeftijd nog melkkliertumoren ontwikkelt. Dit als gevolg van het jarenlang toedienen van de poezenpil! 
 • U voorkomt dat uw kater seksueel gedrag gaat vertonen, zoals sproeien en krijsen, wat zeer onaangenaam kan zijn
 • Katers zullen ook minder vechten met andere katten. Het "macho" gedrag van katers leidt wel eens tot vechtpartijen met andere katers, met als gevolg bijt- en krabwonden die vaak geïnfecteerd raken en zelfs tot abcessen leiden.
 • Uw kat zal trouw en aanhankelijk zijn en zal ook minder de neiging hebben om weg te lopen.

Preventieve castratie/sterilisatie wordt aangeraden vanaf de leeftijd van 6 maand.

Enkele misverstanden

Een kattin moet absoluut niet eerst een nestje gehad hebben vooraleer ze mag worden gesteriliseerd. Dit heeft helemaal geen voordelen, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt.

Kattinnen moeten evenmin 9 tot 12 maand oud zijn om te steriliseren, een buitenkat kan al zwanger geraken vanaf 5 maand!


Operatie

Wij raden aan uw kat 12 uur vóór de operatie te laten vasten. Dit betekent dat het dier de avond ervoor nog mag eten tot 20 uur. Nadien moet het eten worden weggenomen. Drinken mag wel! De reden voor het vasten is dat het dier door de verdoving zou kunnen braken. Hierdoor bestaat de kans op verslikking, met een longontsteking tot gevolg.

U wordt om 8u30 verwacht op de praktijk.  Om 8u30 wordt een kalmeerspuitje gegeven. Indien u wenst mag U nog 15 minuten bij het dier blijven (zeker indien uw dier angstig of agressief kan zijn).

Uw kat krijgt een slaapmiddel ingespoten waardoor hij/zij rustiger wordt en na een kwartiertje in slaap zal vallen.

Vervolgens wordt een antibioticaspuit toegediend. Nadien wordt de kat verder in slaap gehouden met behulp van gasanesthesie (zuurstof + verdoving). Na het scheren en veelvuldig ontsmetten van de onderbuik (kattin) en balzak (kater) kan de eigenlijke operatie beginnen.

Bij de kater:
Via een kleine snede in de balzak worden de testikels verwijderd. Er wordt een knoop gelegd in de grote bloedvaten en de zaadleider, waardoor geen hechtmateriaal moet worden gebruikt en er dus ook geen afstotingsreacties optreden. De operatiewonde wordt open gelaten, waardoor minder zwelling van de balzak optreedt.

Bij de kattin:
Indien de kat krols is op het moment van de operatie, dan stelt dit geen enkel probleem. Bij een sterilisatie van een kattin worden de eierstokken en, indien nodig, ook de baarmoeder verwijderd. De operatiewonde wordt bij kattinnen wel gehecht, maar deze zullen niet zichtbaar zijn (inwendig gehecht). Er wordt een wondspray opgedaan, als uitwendige bescherming.


Complicaties

Bij iedere operatie zijn complicaties mogelijk, zowel tijdens als na de operatie.
De kans op complicaties tijdens de operatie wordt echter tot een minimum herleid door:

 • Een voorafgaand klinisch onderzoek
 • Zo veilig mogelijke anesthesie
 • Aanwezigheid van medicatie die nodig zijn indien complicaties optreden
 • Uitvoering van de operatie door een ervaren dierenarts met een dierenartsassistente
 • De anesthesie wordt gecontroleerd door een tweede dierenarts

Enkele mogelijke complicaties na de operatie:

 • Wondinfectie: vaak ontstaan door overvloedig likken of overgevoeligheidsreactie op de draad. Indien u merkt dat de wonde vochtig of sterk gezwollen is raden wij u aan met uw kat langs te komen. Soms is een bijkomende medicatie nodig.
 • Overgewicht: dit is een van de meest voorkomende “complicatie”. Door het wegvallen van de geslachtshormonen worden gesteriliseerde/gecastreerde dieren vaak wat rustiger. Hierdoor wordt minder energie verbruikt waardoor er meer kans bestaat op gewichtstoename. Het is daarom belangrijk uw dier de maanden die volgen na de operatie regelmatig te wegen. Wanneer u ziet dat het gewicht toeneemt, neem contact op met één van onze dierenartsen. Eenvoudige tips kunnen overgewicht voorkomen. Belangrijk: Wanneer u het gewicht na de operatie in de gaten houdt, uw dier stimuleert tot beweging en een goed uitgebalanceerde en correcte hoeveelheid voeder geeft hoeft u zich over overgewicht absoluut geen zorgen te maken! 

Na de operatie

 • U mag op de dag van de sterilisatie vanaf 14 uur telefonisch contact opnemen om te weten wanneer u uw kat mag komen halen. Dit kan variëren, aangezien niet ieder dier even snel wakker is. Uw kat wordt regelmatig gecontroleerd tot de narcose volledig is uitgewerkt. Dan pas kan deze naar huis.
 • Hou uw dier bij thuiskomst op een warme plaats. Geef pas de volgende ochtend eten, drinken mag reeds bij thuiskomst. Indien er zich nog een verbandje aan de voorpoot bevindt, mag u dit losmaken bij thuiskomst.
 • Twee dagen na de operatie van uw kattin (enkel bij sterilisatie) raden wij u aan op consultatie te komen. De operatiewonde wordt gecontroleerd.
 • De draadjes lossen vanzelf op. U hoeft dus niet langs te komen om deze te laten verwijderen.

Verdere vragen?

Heb je nog meer vragen over de sterilisatie/castratie van je kat?

Contacteer ons!
Maak je afspraak online
site by yappa