Ontsteking van de anaalklieren bij de hond

De 2 anaalklieren zijn gelegen tussen de uitwendige en inwendige sluitspier van de anus (op 4 en 8 uur).

Het secreet geproduceerd door de anaalklieren heeft een zeer sterke en vaak stinkende geur. Deze klieren worden om deze reden ook wel eens de stinkklieren genoemd. Het secreet werd bij de voorouders gebruikt om hun territorium af te bakenen. Door de domesticatie van onze honden is deze functie grotendeels verloren gegaan.

Bij het maken van stoelgang wordt er steeds ook een klein beetje anaalkliersecreet op de faeces achtergelaten. Dit is de reden waarom andere honden aan de stoelgang zullen gaan ruiken.

Ook bij stress zullen veel honden hun anaalklieren gaan ledigen.

De kleur van normaal anaalkliersecreet is bruin, olieachtig


Ontsteking van de anaalklieren

Bij sommige honden kan er een probleem zijn met de lediging van de anaalklieren. Verschillende oorzaken kunnen hierbij aan de basis van het probleem liggen zoals afwijkende stoelgang, te nauwe afvoerkanalen, afwijkend anaalkliersecreet door indikking of ontsteking, ...

Bij ontstoken anaalklieren is het secreet niet meer olieachtig bruin maar meer brijachtig en grijs van kleur.

Ontstoken en opgezette anaalklieren geven voor de hond een constant jeukend en irriterend gevoel. Hierdoor gaan ze vaak lekken aan de poep, met de poep over de grond schuren of zelfs aan de poep bijten.

Bij onmogelijkheid tot afvoer van het ontstoken secreet zal er een anaalklierabces ontstaan. In dit geval is er een zwelling zichtbaar uni- of bilateraal van de anus en zal de huid hier ook een rood-paars uitzicht vertonen. 
Het is zeer pijnlijk waardoor de hond niet meer op de poep zal willen gaan zitten en de eigenaar mag er ook niet aankomen. 
In sommige gevallen breekt het abces zelf al open naar buiten toe waarbij er dan een opening zichtbaar is naast de anus waarlang etter naar buiten komt. Op het moment dat het abces open breekt is meestal de pijn ook verdwenen.


Behandeling

Bij overvulde anaalklieren (impactie) kan uw dierenarts de anaalklieren leegduwen. Dit is onaangenaam voor de hond maar doet geen pijn.

Bij ontsteking van de anaalklieren zal er naast het leegduwen van de anaalklieren ook een antibioticumkuur worden voorgeschreven.

Bij een anaalklierabces wordt het abces geopend en gespoeld. In de meeste gevallen gebeurd dit onder een lichte sedatie. Ook in dit geval zal een antibioticumkuur worden voorgeschreven.

Bij steeds wederkerende anaalklierontstekingen is er de mogelijkheid om operatief in te grijpen. Alvorens te kiezen voor een operatie raden wij u aan om eerst op gesprek te gaan bij uw dierenarts zodat u volledig op de hoogte bent van de ingreep en de eventuele risico's.

Maak je afspraak online
site by yappa