Oorontsteking bij de hond

Een oorontsteking is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond. Bij de hond gaat het in de meeste gevallen enkel over een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Soms is de oorschelp mee betrokken in het ontstekingsproces.

Een oorontsteking die 1 tot 7 dagen duurt noemen we een acute oorontsteking. Indien de problemen langer dan een week aanhouden dan spreken we van een chronische oorontsteking.

Oorontstekingen kunnen bij alle rassen voorkomen maar we zien een hoger percentage bij de rassen met hangoren (bijvoorbeeld Basset, Beagle, Golden Retriever, ....). De ontsteking kan hier makkelijker ontstaan omdat er onvoldoende luchttoevoer naar de gehoorgang is. 


Oorzaken van oorontstekingen

 • Grasaren
 • Oormijten: de parasiet is zeer besmettelijk en gaat makkelijk van de ene naar de andere puppy. De parasiet zelf kan je niet zien zonder een microscoop maar je kan wel duidelijk het overvloedige zwarte debris in de gehoorgang zien die aangemaakt wordt door de parasiet. 
  De parasiet is voornamelijk een probleem bij pas aangekochte pups.
 • Huidallergieën: de uitwendige gehoorgang is in principe gewoon weinig behaarde huid. Honden die last hebben van huidklachten ten gevolge van een allergie hebben dus in de meeste gevallen ook klachten ter hoogte van de oren.
 • Gisten: komen in kleine aantallen voor in de normale uitwendige gehoorgang. Soms (bijvoorbeeld bij onvoldoende luchttoevoer) gaan de gisten echter gaan overwoekeren en een ontsteking veroorzaken)
 • Bacteriën: een bacteriële oorontsteking kan veroorzaakt worden door staven of coccen.
 • Te traag werkende schildklier

Symptomen

 • Krabben aan 1 of beide oren
 • Schudden met de kop
 • Schuine kopstand
 • Stinkende geur uit 1 of beide oren
 • Pijn aan het oor bij aanraking 

Diagnose

Algemeen lichamelijk onderzoek gevolgd door een onderzoek van de uitwendige gehoorgang met de otoscoop.
Via het otoscopisch onderzoek kan gekeken worden welke delen van de gehoorgang betrokken zijn in de ontsteking, of er veel pus aanwezig is en of er een grasaar aanwezig is.

Nadien gebeurt er een swabname van het oor. Deze swab wordt uitgestreken op een draagglaasje en bekeken onder de microscooop (cytologie).
Via het microscopisch onderzoek kunnen we zien of oormijten, gisten en/of bacteriën in de ontsteking betrokken zijn. 
In geval van bacteriën kunnen we dan eveneens zien of we te maken hebben met coccen of staven. 

Wanneer de oorontsteking steeds opnieuw terugkeert, dan worden er verdere testen geadviseerd zoals dultuur van de swab in een gespecialiseerd laboratorium en allergietesten.


Behandeling

De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak.
Grasaren worden al dan niet onder narcose verwijderd. 
Oormijten worden bestreden door middel van een oorproduct en een pipet die op de huid wordt aangebracht.
Bacteriële en gistontstekingen worden behandeld door middel van een geschikt oorproduct.
Allergie behandelingen zijn afhankelijk van welk type allergie onderliggend is aan de oorontstekingen.

Honden die gevoelig zijn aan ongecompliceerde bacteriële en/of gistontstekingen van de oren kunnen ook gebaat zijn bij regelmatig gebruik van een oorreniger en/of een speciaal voeder. Vraag hiervoor raad aan uw dierenarts.

Wat je nooit mag doen

Op eigen initiatief een product bij de apotheker gaan halen.
Meestal is het niet het correcte oorproduct en maakt u de ontsteking alleen maar erger en kan u in het slechtste geval resistentie van de kiemen in de hand gaan werken.

Vroegtijdig stoppen met de behandeling
Stop dus niet wanneer de klachten verdwenen zijn maar volg de instructies van uw dierenarts met betrekking tot de behandelingstermijn.

De oorontsteking behandelen met een oud reeds geopend flesje oorproduct wat u nog in de kast had staan.

Maak je afspraak online
site by yappa