Vlooien

Een vlo is een parasiet die leeft in de vacht van onze huisdieren.
Ze voeden zich met bloed van uw huisdier (hierdoor heeft vlooienstoelgang een rode kleur onder de microscoop).
Vlooien zijn de voornaamste oorzaak van jeuk bij uw huisdier en ze kunnen ook jeuk veroorzaken bij de mens.
Wanneer uw huisdier meermaals een vlooieninfectie heeft gehad is er een kans dat uw huisdier een overgevoeligheid gaat ontwikkelen tegen vlooien en hun stoelgang.
Vlooien lopen zelden rechtstreeks over van de ene naar de andere hond. Honden worden echter voornamelijk besmet vanuit de omgeving.

Levenscyclus van vlooien:

 • De vrouwelijke vlo legt een ei op uw huisdier. Ze kan ongeveer 25 eieren leggen per dag. Een deel van deze eieren valt af uw huisdier en komt terecht op het tapijt.
 • Na 1-2 dagen komt er een larve uit het ei. Indien het zeer koud is, kan het langer duren alvorens de larven uit het ei komen.
 • Er gebeuren 2 vervellingen alvorens de larve omgevormd wordt tot een pop.
 • De volwassen vlo komt uit de pop wanneer het warmte en trillingen voelt in zijn omgeving. Deze warmte en trillingen wijzen erop voor de vlo dat er een gastheer is in de omgeving (uw huisdier). 
  Wanneer u en uw huisdier op vakantie zijn en het huis leeg staat voor enkele weken gaan de volwassen vlooien niet uit hun pop komen. Ze missen immers de noodzakelijke prikkels van warmte en trillingen om uit hun pop te komen. Wanneer u en uw huisdier terug komen van vakantie kan het dan zijn dat ineens zeer veel vlooien uit hun pop komen. In dit geval spreken we van een vlooienplaag. In dit geval kan het zijn dat zowel u als uw huisdier zwaar belaagd worden door de vlooien.
 • De levenscyclus neemt ongeveer 12 dagen in beslag. 

Symptomen

Welke symptomen gaan optreden hangt af hoeveel vlooien er in de omgeving van uw dier zijn en of uw dier overgevoelig is aan vlooien.

 • U kan vlooien zien lopen over de vacht.
 • U kan vlooienstoelgang zien op de huid (zwart-rode korrels).
 • Er kunnen puistjes zichtbaar zijn op de huid.
 • Uw huisdier kan zichzelf bijten en krabben tot bloedens toe als gevolg van erge jeuk. Vlooien zijn bij onze huisdieren de belangrijkste oorzaak van jeuk.
 • Uw huisdier kan kale plekken hebben. Deze zijn dan voornamelijk gelokaliseerd op de buik en ter hoogte van de poep en achterpoten.
 • Er kunnen geel-grijze korsten zichtbaar zijn op de huid. 

Diagnose

Om te zien of uw huisdier besmet is met vlooien kan u best langsgaan bij uw dierenarts. Deze zal via microscopisch onderzoek kijken of er vlooienstoelgang aanwezig is op uw huisdier.

Bij huisdieren die overgevoelig zijn aan vlooien kan het soms voorkomen dat noch vlooien noch stoelgang van de vlooien op uw huisdier gevonden worden. Toch kan er een sterk vermoeden zijn aan de hand van het patroon van de krabletsels en van de klachten.


De behandeling van vlooien

Er zijn op dit moment verschillende vlooienmiddelen op de markt zoals spot on producten voor in de hals, spray's voor uw huisdier en spray's voor de omgeving. Deze middelen kunnen eveneens gebruikt worden om een vlooienplaag te voorkomen
Pillen, vlooienbanden en poeders zijn vaak verouderde producten die niet meer voldoende werken.

Uw huisdier moet het ganse jaar door behandeld worden tegen vlooien. De temperatuur binnenshuis is immers hoog genoeg voor de vlo om het hele jaar door haar levenscyclus verder te zetten.

Om voor uw huisdier de juiste behandeling voor te schrijven gaat u best even op consult bij uw dierenarts.

Opgelet: doe nooit een product voor de hond op uw kat! Dit kan immers leiden tot erge intoxicatie verschijnselen!

Waarom het belangrijk is om te behandelen tegen vlooien:

 • Bij erge vlooieninfestatie kan de hond bloedarmoede krijgen door het vele bloed dat de vlooien zuigen. In dit geval gaat de hond lusteloos worden.
 • Vlooien kunnen verschillende ziektes overbrengen op uw huisdier.
 • Vlooien kunnen leiden tot lintwormbesmetting.
 • Ook u als eigenaar kan gebeten worden door de vlo en een overgevoeligheidsreactie vertonen. 
Maak je afspraak online
site by yappa