Feliene immunodeficiëntie virus / Feliene Leukemie virus (Leucose)

FIV: Feline Immunodeficiëntie Virus = Kattenaids
Het FIV virus vernietigd een deel van de witte bloedcellen. Hierdoor wordt het immuunstelsel ondermijnd en wordt de kat vatbaarder voor vele infecties. Infecties die bij een gezonde kat slechts banaal zouden zijn, kunnen bij een kat met kattenaids dodelijk zijn door het gecompromitteerde immuunsysteem.

FeLV: Feline Leukemie Virus of Leucose
Het FeLV gaat eveneens het immuunsysteem ondermijnen waardoor de katten veel gevoeliger worden aan allerlei infecties.


Besmetting

FIV
Eens de kat besmet is met FIV blijft ze levenslang besmet.
De besmetting gaat over via bloedcontact. Er is ook een klein risico op overdracht via de melk van de moederpoes naar de kittens. 
Het virus zal niet lang kunnen overleven in de omgeving. Eens goed reinigen met javel zal het virus afdoden in de omgeving. 
 
FeLV
Het virus wordt overgedragen via speeksel, bijtwondes, krabletsels, urine en ontlasting. Een moederpoes kan haar kittens besmetten via de placenta tijdens de dracht en via de melk.
Wanneer een kat in contact komt met het FeLV zijn er 2 mogelijke scenario's:

 • Het virus wordt afgedood door het immuunstelsel van de kat. Niet alle katten die in contact komen met het virus worden dus levenslang besmet.
 • Het virus wordt niet afgedood door het immuunstelsel en de kat wordt levenslang drager van het virus. Deze katten kunnen andere katten gaan besmetten met het virus.

Symptomen

 • Katten besmet met FIV/FeLV hebben een onderdrukt immuunsysteem. Ze worden dus gevoeliger aan allerlei ontstekingen (secundaire ontstekingen) waaronder toxoplasmose, oogontstekingen, tandvleesontstekingen, FIP, abcessen, ...
 • Katten besmet met FIV/FeLV hebben ook een verhoogde kans op ontwikkeling van tumoren.

Diagnose

 • FIV en FeLV zijn sterk met elkaar gecorreleerd. Een kat wordt dus steeds gelijktijdig getest op beide virussen.
 • De diagnose wordt gesteld via een gecombineerde FIV/Leucose test. Elke dierenarts kan deze uitvoeren. Er wordt een klein bloedstaal genomen waarna de test kan worden uitgevoerd. De resultaten laten slechts 15 minuten op zich wachten.
  Een kat die positief test op FeLV moet hertest worden na 3 maanden. Het immuunstelsel kan immers in deze periode het virus nog afdoden. Als de kat na 3 maanden nog steeds positief test, dan zal de kat levenslang besmet blijven.
  Een kat die positief test op FIV blijft positief. Het immuunstelsel kan hier niets aan veranderen.
 • Een kitten die mogelijks besmet is door de moeder wordt getest bij het spenen en opnieuw 2 maanden later alvorens met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat de kitten negatief is.

Preventie

FIV
Er bestaat geen vaccin tegen FIV.
U kan uw kat beschermen door er een binnenkat van te maken.
Indien u kat besmet is, is het aangeraden om van deze kat een binnenkat te maken. Zo kan de besmette kat geen andere katten gaan besmetten + zo is er minder risico op infectie met andere ziektes die voor de besmette kat wel eens dodelijk zouden kunnen zijn omwille van het onderdrukte immuunsysteem.
De gemiddelde overlevingsduur van een met FIV besmette kat is tussen de 3 en 5 jaar
 
FeLV 
Er is een vaccin beschikbaar tegen het FeLV (dit geeft echter geen 100% bescherming). Een volwassen kat zal eerst een FIV/FeLV test ondergaan alvorens vaccinatie. Een besmette kat vaccineren heeft immers geen zin.
Indien uw kat besmet is, is het aangeraden om van deze kat een binnenkat te maken. Zo kan de besmette kat geen andere katten gaan besmetten + zo is er minder risico op infectie met andere ziektes die voor de besmette kat wel eens dodelijk zouden kunnen zijn omwille van het onderdrukte immuunsysteem. 
De gemiddelde overlevingsduur van een met een FeLV besmette kat is tussen de 1 en 3 jaar
 
Het is ten sterkste afgeraden om te fokken met FIV/FeLV positieve katten


Behandeling

 • Er is geen medicatie ter genezing van FIV/FeLV. De eigenaar zal meestal voor een moeilijke keuze komen te staan: OF euthanasie OF de kat houden als binnenkat.
 • De secundaire infecties zullen indien nodig behandeld worden met antibiotica.
 • Interferon kan eventueel gebruikt worden bij aidskatten als anti-viraal middel. Dit zal opnieuw de ziekte niet genezen maar kan een tijdelijke verbetering geven van de symptomen. Omwille van de hoge kosten (500 - 600 euro enkel voor het product zelf) zal deze behandeling slechts zelden worden toegepast.
 • Enkele tips om de besmette kat te beschermen tegen andere infecties:
  • Maak er een binnenkat van. Zo is de kans op besmetting met andere ziektes kleiner.
  • Zorg dat de kat zoveel mogelijk in een stress-vrije omgeving wordt gehouden.
  • Verzwakte katten kunnen geholpen worden met een vitamine kuur om opnieuw wat aan te sterken.
Maak je afspraak online
site by yappa