Plasbuisverstopping bij de kater (FLUTD)

FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) is een aandoening van de lagere urinewegen bij de kat.
Deze aandoening start met een blaasontsteking van onbekende oorzaak (ideopatische cystitis). 
Door deze ontsteking van de blaas komt er eiwit in de urine terecht. Het eiwit in de urine geeft aanleiding tot het ontstaan van slijmproppen die verstoppingen kunnen veroorzaken in de plasbuis van de kater. 
De verstoppingen komen hoofdzakelijk voor ter hoogte van de penistop omdat de plasbuis hier het nauwst is.
De verstoppingen kunnen ook veroorzaakt worden door gruis/stenen in de urine. Deze worden veroorzaakt door het neerslaan van zouten in de urine. 


Symptomen

 • De kater zit zeer vaak op de kattenbak
 • De kater perst om te plassen maar er komt niets uit
 • De weinige urine die geproduceerd wordt bevat bloed
 • De kater likt veel aan de penistop
 • De kater plast opeens op ongewenste plaatsen
 • De penistop krijgt een blauwe kleur (itt. normaal roze)
 • Soms is de aandoening zo pijnlijk dat de kat luid gaat miauwen wanneer hij op de kattenbak gaat

Dringend of niet?

Via de urine kunnen afvalstoffen het lichaam verlaten. Als de urineuitvloei geblokkeerd wordt, dan gaat de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed stijgen. De kat gaat zich hierdoor slecht voelen en gaat stoppen met eten en gaat vaak ook beginnen braken.

Als de urine niet meer weg kan uit het lichaam dan gaat de hoeveelheid kalium in het lichaam stijgen. Dit heeft een effect op de hartspier. Met andere woorden: plasbuisverstopping bij de kater is een dringende zaak waarbij onmiddellijk moet ingegrepen worden.


Diagnose

 • Uw verhaal
 • Algemeen onderzoek bij de dierenarts: de dierenarts zal een harde pijnlijke opgezette blaas voelen 

Behandeling

De verstopping zal worden opgeheven door het plaatsen van een urinaire sonde. Deze sonde zal gemiddeld 3 dagen ter plaatse blijven. Tijdens deze 3 dagen blijft de kat in hospitalisatie bij de dierenarts. 

Afhankelijk van de algemene toestand van de kat zal beslist worden om de kat ook al dan niet 3 dagen infuus te geven.

Een urine- en bloedonderzoek worden standaard uitgevoerd. Het bloedonderzoek is om de nierwaarden na te gaan. Het urine onderzoek wordt gebruikt om te kijken of er kristallen aanwezig zijn in de urine en/of er een ontstekingsbeeld in de urine te zien is.

Indien er een sterk vermoeden is van stenen in de blaas dan zal er een radiografie gemaakt worden van de buik om dit te bevestigen. Indien stenen gevonden worden dan zullen deze chirurgisch verwijderd worden uit de blaas. 

Als de plasbuisverstopping steeds opnieuw optreed, dan kan eventueel overgegaan worden naar een penisamputatie (zie casus penisamputatie bij de kat). Door deze ingreep worden verstoppingen onmogelijk gemaakt, daar de nauwe doorgang ter hoogte van de penis wordt verwijderd. 


Preventie

 • Stress speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van blaasontstekingen bij de kater. Stress vermijden is dus een eerste belangrijke stap.
 • Obesitas is eveneens een belangrijke oorzakelijke factor. Uw kat terug op ideaal gewicht brengen kan het opnieuw optreden van een plasbuisverstopping voorkomen (zie infobrochure obesitas).
 • Voedingswijziging. Er zijn verschillende diëten die gruis/steenvorming kunnen voorkomen. Deze diëten worden enkel gegeven op advies van de dierenarts. Sommige van deze voeders worden levenslang gegeven met opvolging van de dierenarts.

Verdere vragen?

Hebt u nog vragen over een plasbuisverstopping bij de kater?

Contacteer ons!
Maak je afspraak online
site by yappa