Ontwormen van je hond

Je hond komt hoe dan ook in contact met wormen. Door hem te ontwormen, bescherm je hem tegen mogelijke infecties.

Wat houdt het ontwormen van een hond in?

Honden kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. Die parasieten leven in het lichaam van je hond en kunnen zijn lichaamsfuncties verstoren. Afhankelijk van het type worm zullen de symptomen anders zijn. Om je hond er vanaf te helpen, zal je dierenarts een ontwormingsmiddel adviseren, afgestemd op jouw hond.

Waarom je hond ontwormen?

Om een besmetting met een worm bij je hond, andere huisdieren en jezelf te voorkomen, moet je je hond ontwormen. Spoelwormen en lintwormen nestelen zich in het maag-darmstelsel van je hond en kunnen diarree, braken, gewichtsverlies … veroorzaken.

Puppy’s worden vooral besmet met spoelwormen door hun moeder. Ze komen in contact met spoelwormen in de baarmoeder of door het drinken van besmette moedermelk. Lintwormen komen bij puppy’s minder vaak voor. Op latere leeftijd worden honden vooral met lintwormen besmet door het eten van rauw vlees en prooien of door het oplikken van vlooien.

Niet alle honden ontwikkelen symptomen en je hond kan zijn hele leven besmet raken. Daarom is een regelmatige ontworming voor een hond van eender welke leeftijd belangrijk. Honden zonder symptomen vormen nog steeds een gevaar voor mensen en andere dieren.

Hoe gebeurt de ontworming van een hond?

Puppy’s moeten ontwormd worden als ze twee, vier, zes en acht weken oud zijn. Tot de leeftijd van 6 maanden zou je hem maandelijks moeten ontwormen. 

Vanaf je puppy 1 jaar oud is, hangt de frequentie van het ontwormen af van de leefsituatie en leeftijd van je hond. Komt je hond in contact met rauw vlees, ontlasting van andere dieren, een besmette omgeving (speelweide of hondenschool) of mensen met een verminderde weerstand? 

Laat je hond dan minstens 4 keer per jaar ontwormen en laat regelmatig zijn ontlasting onderzoeken. Ga je met je hond jagen, heb je jonge kinderen of woon je ten zuiden van de rivieren Samber en Maas? Dan laat je je hond best ook maandelijks ontwormen tegen lintwormen.

Vergeet niet je hond te laten behandelen tegen hartwormen en longwormen wanneer je hem mee op vakantie wil nemen. Raadpleeg een AniCura-dierenarts voor ontwormingsadvies op maat.

Katten moeten ook ontwormd worden. Lees hier meer over het ontwormen van een kat.

Welk ontwormingsmiddel is geschikt voor je hond ?

Er bestaan wormtabletten, -pasta’s en -druppels. Controleer of het middel geschikt is voor puppy’s of zwangere honden. Sommige producten werken niet alleen tegen spoelwormen, maar ook tegen vlooien, oormijten en lintwormen. Weeg je hond om te weten hoeveel je van het middel mag toedienen.

Zijn er bijwerkingen?

Bijwerkingen komen zelden voor. Lees steeds de bijsluiter en vraag een AniCura-dierenarts om advies.

Wat kost het ontwormen van een hond?

De kosten van het ontwormen van je hond hangen af van het soort middel dat je gebruikt en het gewicht van je huisdier. Een AniCura-dierenarts geeft je graag advies over het beste ontwormingsmiddel voor jouw hond.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.