Vossenlintworm

Besmetting

De vossenlintworm leeft in de dunne darm van vossen. De eitjes van deze worm zitten in de stoelgang van de vos en worden opgenomen door knaagdieren. Uw hond of kat kan zich besmetten door opeten van een besmet knaagdier. In de stoelgang van uw huisdier komen dan ook eitjes terecht. 


Symptomen

Zelfs bij massale infecties zal uw huisdier zelden tot nooit ziekteverschijnselen vertonen.


Diagnose

De dierenarts kan via een stoelgangonderzoek nagaan of uw huisdier besmet is.


Besmettelijk voor de mens

Mensen kunnen besmet worden door middel van hand naar mondcontact met besmette grond (parken, tuinen en niet afgesloten zandbakken).
Uit de eitjes komt een blaasworm die zich gaat nestelen in de lever. In het begin zijn er niets van ziektesymptomen. Het is pas na jaren wanneer de blaasworm aanzienlijk groot is geworden dat ziektesymptomen zoals geelzucht, hoofdpijn en andere gaan optreden.

Om besmetting te voorkomen wordt aangeraden om goed de handen te wassen na gewerkt te hebben in de tuin, vossenstoelgang niet aan te raken en wilde paddenstoelen en bosvruchten voldoende te wassen alvorens deze worden opgegeten. 


Behandeling

Vraag raad aan uw dierenarts voor een geschikt ontwormingsmiddel.
Honden die vooral in stedelijke gebieden gaan wandelen lopen minder risico. Honden die regelmatig loslopen in het bos worden best elke 3 maanden ontwormd.

Maak je afspraak online
site by yappa