Medische beeldvorming bij de kleine huisdieren

Radiografie

Radiografie wordt in de kleine huisdieren geneeskunde gebruikt voor vele uiteenlopende doeleinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Nagaan van de toestand van de beenderen bij uw huisdier indien er een klacht is van manken
  • Een kijkje nemen naar de grootte van het hart en het uitzicht van de longen bij ademhalingsproblemen
  • Een foto nemen van het abdomen wanneer er klachten zijn met betrekking tot het maagdarmstelsel of het urogenitaalstelsel
  • Een contrast studie bij rug- en/of nekklachten
  • ...

Een kwalitatief goede foto nemen is echter niet vanzelfsprekend. Eerst en vooral heb je een patiƫnt nodig die wil stilliggen voor de foto en een dierenarts die up to date is met de nodige anatomische kennis. Daarnaast is echter het materiaal waarmee gewerkt wordt van groot belang. Omdat wij in onze praktijk willen streven naar het aanbieden van kwaliteit, werken wij met een digitaal radiografie toestel.
Het ontwikkelen van de desbetreffende foto duurt hierdoor maar enkele ogenblikken en na afloop heeft u ook de mogelijkheid om de foto mee naar huis te nemen op een cd-rom indien u dat wenst. Er is ook de mogelijkheid om de foto naar uw e-mail adres te sturen indien u dat wenst.


Echografie

Soms is er naast een radiografie nog een bijkomende echografie aangewezen.

  • Echografie kan een beter beeld geven van wat er zich binnenin een orgaan afspeelt zoals het hart, de lever, de milt, de nieren, ...
  • Een echografie wordt vaak ook uitgevoerd om de dracht te bevestigen bij uw huisdier. Dit kan ook via een radiografie gebeuren maar dan moet er wat langer gewacht worden totdat de verbening is ingetreden.

Endoscopie

De praktijk is eveneens uitgerust met een endoscoop. Met de endscoop kunnen we met een flexibele slang letterlijk naar de binnenkant van een dier kijken. Via een natuurlijke opening kunnen we gaan kijken naar bv. de keel, slokdarm, de maag en de darmen.

Vragen?

Hebt u nog vragen over medische beeldvorming bij uw huisdier?

Contacteer ons!
Maak je afspraak online
site by yappa