Dijbeenkop amputatie

Indicaties voor dijbeenkop amputatie

 • Erge heupdysplasie op jonge leeftijd met afplatting van de dijbeenkop en de heupkom
  In dit geval zijn het puppy's die vaak als enige klacht hebben dat ze minder speels zijn dan hun nestgenoten. In deze gevallen raden we aan eigenaars aan om op leeftijd van 6 maand een controle radiografie van de heupen te laten uitvoeren. 
  Wij raden echter aan om bij alle rassen die risico hebben op heupdysplasie een controle radiografie te laten uitvoeren op 6 maanden.
 • Heupdysplasie met erge artrose op oudere leeftijd.
 • Avasculaire necrose van de femurkop (Legg perthes calvé). Hierbij sterft een deel van de dijbeenkop af door een probleem in de bloedtoevoer.
 • Ernstige fracturen ter hoogte van dijbeenkop of dijbeenhals.

Operatie

Bij de eerste operatie wordt de dijbeenkop aan één kant geamputeerd. Acht weken later wordt de andere kant geopereerd.

Dit mag bij elke hond zolang er een strenge gewichtscontrole wordt toegepast. De hond moet mager en bespierd zijn en ook zo blijven na de operatie. 


Prognose

De prognose van een dijbeenkop amputatie is gunstig indien er een goede controle van het gewicht gebeurt (de hond moet mager en bespierd zijn).
Er kan eventueel wel een licht afwijkende gang zichtbaar zijn en in vergelijking met een TPO kan de beweeglijkheid van het heupgewricht iets minder zijn bij een dijbeenkop amputatie. 


Welke zijn de alternatieve behandelingen?

 • Voor Legg perthes calvé is er geen alternatieve behandeling mogelijk.
 • Voor erge heupdysplasie met artrose op oudere leeftijd kan er ook eventueel gekozen worden voor een pectinectomie of een niet chirurgische behandeling (medicatie, voeding, supplementen).
 • Voor heupdysplasie kan er ook gekozen worden voor een TPO (Triple pelvic osteotomie), een Total Hip Replacement (een nieuwe heup) of een niet chirurgische behandeling. Bij erge afplatting van de dijbeenkop en dijbeenkom kan er echter niet gekozen worden voor deze alternatieve operaties.
 • Voor een fractuur kan er eventueel ook gekozen worden voor een osteosynthese (orthopedisch reconstrueren en fixeren van de dijbeenkop). 
Maak je afspraak online
site by yappa