Fysiotherapie voor honden

Heeft je hond pijn bij het bewegen? Voor een sneller herstel kan je vaak bij een fysiotherapeut terecht. Vraag je dierenarts om advies.

Fysiotherapie bij een hond

Fysiotherapie voor honden is vergelijkbaar met kinesitherapie voor mensen. Het doel van fysiotherapie is klachten bij het bewegen wegnemen of verminderen. Twijfel je of je hond last heeft? Laat hem dan onderzoeken door je dierenarts.

Fysiotherapie is meestal onderdeel van een revalidatie na een operatie. Een fysiotherapeut werkt daarom nauw samen met je dierenarts. Ze bekijken samen welke behandelingen het beste zijn voor jouw hond. Vaak zijn een aantal bezoeken aan een fysiotherapeut genoeg om de klachten bij je hond te verminderen.

Waarom fysiotherapie?

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor:

  • artrose- en ouderdomsklachten
  • rug- en nekklachten
  • neurologische problemen
  • gewrichtsproblemen
  • revalidatie na een operatie
  • blessures

Fysiotherapie wordt vaak ingezet voor de begeleiding van sporthonden. Vraag je dierenarts om advies.

Hoe werkt fysiotherapie voor een hond?

Je dierenarts verwijst je door naar een fysiotherapeut. Aan de hand van een onderzoek tijdens de eerste consultatie stelt de therapeut een therapievorm voor. Er bestaan verschillende vormen van fysiotherapie voor honden. Vaak wordt een combinatie aangeraden.

Bewegingstherapie: met verschillende oefeningen traint een therapeut de spieren van je hond. Deze therapie is ideaal bij de revalidatie na een operatie, verlies van spierkracht, verlamming of slechte coördinatie.

Hydrotherapie: deze therapie bestaat uit bewegingsoefeningen in een verwarmd waterbassin of in een zwembad. Soms worden de spieren van je hond op voorhand in een jacuzzi opgewarmd. Deze therapie wordt ondermeer ingezet bij kruisbandletsels, heupdysplasie, artrose of een hernia.

Massagetherapie: honden die angstig of timide zijn, herstellen van een operatie, regelmatig sporten of om een andere reden pijn ervaren, hebben baat bij manuele therapie.

Lasertherapie: deze pijnloze therapie wordt vaak ingezet bij wondbehandeling, huidaandoeningen of aandoeningen aan ledematen en gewrichten. Bij chronische klachten zoals artrose kan lasertherapie pijnmedicatie ondersteunen.

Infraroodtherapie: de onschadelijke infraroodstralen zorgen voor een betere doorbloeding. Deze therapie is ideaal voor honden met artrose.

Thermotherapie: met behulp koude of warme kompressen, hotpacks of warmwaterdekens kan pijn door ziekte, verwonding of een operatie verlicht worden.

Vaak krijg je oefeningen mee voor je hond. Door samen met je hond aan de slag te gaan, herstelt hij sneller. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van de aandoening, de soort therapie en de gezondheid van je hond. Je fysiotherapeut vertelt je vooraf hoeveel behandelingen je hond ongeveer nodig zal hebben.

Fysiotherapie hond kosten

De kosten voor fysiotherapie hangen af van het aantal bezoeken dat je hond nodig heeft en de soort therapie. Veel dierenverzekeringen dekken de kosten van fysiotherapeutische behandelingen. Wil je meer weten over de kosten? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.