Is mijn kat te dik?

Overgewicht is een van de vaakst voorkomende problemen bij een kat. Bovendien brengt de aandoening andere risico's met zich mee. Denk maar aan diabetes, gewrichtsproblemen en een slechter immuunsysteem.

Oudere katten en huiskatten kampen het vaakst met overgewicht. Maar ook gesteriliseerde en gecastreerde katten hebben een hoger risico. Na een sterilisatie of castratie vertraagt het metabolisme van je kat. Je kat komt zo sneller bij. Vraag voedingsadvies aan je dierenarts.

Wanneer is een kat te dik?

Je kan je kat op de weegschaal zetten, maar er zijn betere manieren om het gewicht van je kat te controleren. Het ras en de leeftijd van je kat spelen namelijk ook een rol. Met deze eenvoudige stappen test je zelf of je kat te dik is.

Zorg dat je kat zich ontspannen en comfortabel voelt voor je begint. Controleer de ribben van je kat door over zijn ribbenkast te aaien. De ribben van je kat moeten goed voelbaar zijn als je een beetje druk uitoefent. Als de ribben uitsteken, is je kat te mager. Voel je de ribben niet goed? Dan is je kat te dik.

Tussen de ribbenkast en de heupen van je kat moet je een 'zandloperfiguur' voelen. Een kat met overgewicht heeft dit niet. Voel ook aan de buik van je kat. Het is normaal dat katten een buikje hebben. Maar als dat buikje groter wordt en gaat hangen, heeft je kat overgewicht.

Maak je je zorgen of weet je niet zeker of het goed gaat met je kat? Vraag dan raad aan je dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.